månadsarkiv: februari 2013

Veckobrev 8

Kafeteriaansvar:
TK

FL

Fritidsledarna är på praktik denna vecka och en del av lärarkollegiet är i Birmingham för utbyte med en ledarskapsutbildning på Newman University.

Planer för planen

Det ser ut som att vi får en rörfirma som granne till folkhögskolan istället för en simhall och studentbostäder som det fanns planer på förut. Miljöpartiet har reagerat på detta. Se inslag från ABC här.

http://www.svtplay.se/video/1029089/14-2-09-10 och här

 

Veckobrev 7

Kafeteriaansvar:
PK

Vilorummet, uppdatering

Vilorummet genomgår ju just nu en uppfräschning. Men sängen ska vara tillbaka på måndag så att vilrummet kan användas hjälpligt då.

16/2 Romsk kulturdag

Det är dags för ännu ett evenemang i vårt kulturprojekt, en romsk kulturdag. Lördag kl. 15-17 på Kulturhuset, du hittar eventet på vår facebooksida: https://www.facebook.com/#!/skarpnacksfolkhogskola?fref=ts

20/4 Folkhögskolans dag

F2 kommer hjälpa till att organisera en loppis för föreningar och privatpersoner under folkhögskolans dag den 20/4. Syftet är att visa upp skolan för vårt närsamhälle och att delta i den nationella folkhögskoledagen. Finns det önskemål om att delta med en klass så kontakta gärna Martin.

Vi ses!
Martin

pella_thiel

Veckobrev 6

Kafeteriaansvar
SMF och Romane Buca

Vilorummet
Vilorummet genomgår just nu en uppfräschning. En deltagare på Minneskursen gör detta som ett individuellt projekt och planerad arbetstid är 1-2 månader. Vilorummet kommer att vara funktionellt och öppet vecka 10.

Mer om temadagen 5/2

Temadagen som allmän kurs håller tisdag den 5 februari kommer att behandla temat hållbar ekonomi och hållbar miljö. Vi hoppas att kunna ge en inspiration att man själv ska kunna påverka världen i positiv riktning och visa att små förändringar kan gemensamt leda till något stort.

10.50 – 12.10 Start på dagen (lektioner som vanligt på morgonen)

 • Introduktion – hej och välkomna
 • Föreläsning med diskussioner med Pella Thiel
 • Pella utgår från att det existerar ett antal kriser: ekonomi-, ekologi- och energikris. Och kanske även en existentiell kris. Och vi löser inte dessa genom sopsortering och byte av glödlampor. Här krävs istället en total omställning av vår moderna värld där göra sig kvitt oljeberoendet är en lösningsfaktor bland många. Hon kommer att fokusera på goda exempel och göra ett antal övningar.
  Vill ni göra egen research kolla på http://transitionsweden.ning.com/ och se gärna http://blog.ted.com/2009/11/24/transition_to_a/ (översättning till 20 språk finns).

12.10-13.10 Lunch

13.10 – 14.20 Workshoppar på temat efter intresse. Presenteras innan lunch

 • Klr 5: Hur kan vi behålla livskvaliteten med sänkt levnadstandard?
 • Klr 2: Linda från Linje 17 pratar om lokalt engagemang och särskilt Rätt att bo.
 • Klr 1: Odlargrupp. Gerillaodling, kollektiv odling och  initiativet från studeranderådet att odla och fixa utanför skolan.
 • Klr 6: Swedwatch – håller koll på svenska företag utomlands.
 • Klr 11: Vad gör myndigheterna när klimatet anfaller? Vi tolkar kommunens omställningsarbete
 • Klr 4: Vi reder ut och diskuterar ekologiska fotavtryck.
 • Sopsorteringen i huset?

14.30 – 15.00 Återsamling i sin klass med sin respektive klasslärare

Välkommen!

Förbered dig gärna genom att titta på denna video:

Trevlig helg!

/Martin