månadsarkiv: januari 2014

Veckobrev 6

Köksansvar: F1

Parkeringstillstånden

De nya p-tillstånden är försenade. De gamla gäller till och med den 15 februari hälsar Sofieberg.

App writer för alla i behov

Jag har snubblat över ett mycket användbart talsyntesverktyg som alla kan få testa. Det är kopplat till webbläsaren Chrome och kan användas av alla som har ett googlekonto via skolan. Rösten fungerar bra och verktyget kan användas hemma, på skolan – var som helst där du har en dator. Demonstrerar gärna för den som är intresserad

http://www.appwriter.dk/en/

Expo, temadag och Inkludera mera

Det börjar dra ihop sig till temadag. Vi får hit en föreläsare från EXPO hit som pratar om rasism och jobb med antirasism. Efter lunch fortsätter dagen med ett antal valbara workshoppar. Temadagen presenteras på måndag då ni också får tips på material att jobba med innan. Allmänna kollegiet håller i temadagen.

I fredags hölls ett webbseminarium om projektet Inkludera mera som vi deltar i. Kolla gärna igenom det om du har tid. Tema religion i PK och TK samt ett antal deltagare från SK var med och tittade på det.

Bland annat syns Daniel Poohl från EXPO och Zandra från nätverket Linje 17 mot rasism. Det pratas om det viktiga jobb som görs ute på folkhögskolor och varför vi är en sådan viktig arena. Upptakt för intresserade att delta sker under en av workshopparna på temadagen.

http://www.resurs.folkbildning.net/folkbildningskanalen/inkludera-mera–projekt-for-34-folkhogskolor/

/Martin

Veckobrev 5

Köksansvar: SK B

Webbsändning om Inkludera mera på fredag

För dig som är intresserad projektet inkludera mera – missa inte seminariet om inkludera mera-projektet. Vi som vill ser seminariet tillsammans i klassrum 12 kl. 10.00 på fredag.

Beskrivning:

Webbseminariet fredag den 31 januari

blir projektets första gemensamma aktivitet. Vi startar klockan 10:00, prick och slutar ca 11:20. Seminariet riktar sig till alla deltagare i projektet; studerande, ungdomsorganisationer och personal på folkhögskolorna. Seminariets huvudtema blir hur vi kan jobba lokalt för ett inkluderande samhälle mot vardagsrasism.

Ingegerd Akselsson Le Douaron, dvs. projektsamordnaren och undertecknad kommer att öppna seminariet med en kort introduktion om projektet.

Zandra Kurén bor utmed linje 17. Hon var en av dem som reagerade mot nazistiska angrepp i Kärrtorp. Bland annat blev hennes barn utsatta. Hon vände sin rädsla och ilska till positiv aktivitet och engagerade sig i den stora manifestationen för ett öppet samhälle utan våld och rasism på Kärrtorps IP den 21 december. Minst 17 000 människor slöt upp. Troligen kommer en eller två kursdeltagare från allmän kurs att intervjua henne. Men det är inte helt klart än om de kommer att våga. Vi jobbar på det!

Alexander Bengtsson från EXPO, vår samarbetspartner, inspirerar oss att bry oss om och engagera oss i vad som händer i lokalsamhället.

Ytterligare en spännande gäst är påtänkt, men har ännu inte gett besked.

Det kommer att finnas möjlighet för skolorna att chatta in frågor till seminariet. Mats Ehn kommer att sköta det.

Ljusmanifestation

Linje 17 mot rasism bjuder in till ljusmanifestation i Kärrtorp. Linje 17 mot rasism uppmärksammar Förintelsens minnesdag genom att lysa upp torget i Kärrtorp. Den 27:e januari kommer vi att tända ljus och marschaller på vårt torg och detta gör vi till minne av förintelsens offer.

https://www.facebook.com/events/1517065151852577/

PK blir HK

Påbyggnadskursen byter namn till Högskoleförberedande kurs från och med hösten 2014. Ett mer beskrivande namn om vad den egentligen är.

Parkeringstillstånd

Nya parkeringstillstånd kommer i veckan. Innestående år slutar att gälla sista januari. Ett fåtal tillstånd finns att låna till deposition på 500 kr.

Restaurang

Numer är det etiopiska köket i Café Skarpa i Kulturhuset igång. De serverar lunch måndag – torsdag. Tyvärr har de ingen matsedel online. Perfekt ihop med ett besök på biblioteket

/Martin

 

Veckobrev 4

Köksansvar: SK A

Besök från Lettland

Den 23 januari tar Romané Bucá på Skarpnäcks folkhögskola emot ett studiebesök från Lettland. Det är 8-10 personer från ett flertal organisationer, bl a Ministry of Education and Science, Kulturdepartementet och Center of Roma culture som besöker oss. Besöket samordnas av Stockholm Roma Net.

/Jens

”Nätverket för kvinnor som jobbar på Fritidsledarutbildning”

Är ett nätverk som funnits sedan 1993 och som träffas en gång per år, för fortbildning och erfarenhetsutbyte. Nätverket arbetar för att det finns ett genus och normkritiskt perspektiv på landets fritidsledarutbildningar. Vi vill också stödja varandra och öka kvinnors representation i organisationen Fritidsledarskolorna.

I år är vi på Skarpnäck värdar den 23-24 januari. Vår första dag träffas vi i stan och bla lyssnar till författaren Ulrika Knutsson som berättar om folkbildarkvinnorna på Fogelstad.

/Diana, Cecilia och Kajsa J.

Veckobrev 3

Kafeteriaansvar: TK

Vill passa på att flagga för temadagen tisdag 11 februari. Allmänna kollegiet ordnar temadagen och temat är främlingsfientlighet.

Har du tappat bort ditt lösenord till First Class? Inte varit inloggad på länge och glömt bort? Fråga Martin, Eva eller Nasrin om du vill återställa ditt lösenord. Med detta login får du också tillgång till Pedagogiska resurser.

Behöver du inloggning till Skola 24 på nätet eller till appen – fråga Martin.

Tips, intressant pod som handlar om folkbildning och makt. Lyssna gärna. Mycket fokus på Studieförbund, men det handlar ju om folkbildning.

I första programmet för hösten pratar programledarna Julia Charleson och Lotta Åberg med sociologen Lisa Kings. Med utgångspunkt i Lisa Kings studie ”Förening med förhinder” om utrikesföddas delaktighet i föreningslivet diskuteras folkbildningens roll för dem som deltar. Vilken makt får man av att engagera sig i en studiecirkel? Vem får makt inom studieförbunden? Vilken roll kan folkbildningen spela för politisk delaktighet och demokratiskt påverkansarbete i samhället?

Vi ses!

Martin

Veckobrev 2

Välkomna tillbaka till en ny termin – vårterminen 2014!

Hoppas ledigheten varit skön med många lovdagar, trots avsaknad av sol och snö. Nu är det bara att hugga i igen och vi har en intressant och viktig termin framför oss!

Hälsningar Karin och Martin

Kommande köksansvarsveckor:

Vecka 2: PK
Vecka 3: TK
Vecka 4: SK A
Vecka 5: SK B
Vecka 6: F1
Vecka 7: F2
Vecka 8: Steget in!
Vecka 10: Bas
Vecka 11: Romani Buca
Vecka 12: PK
Vecka 13: TK
Vecka 14: SK A
Vecka 15: SK B