månadsarkiv: december 2017

Fler kurser, ny konstskola och ny rektor på Skarpnäcks folkhögskola

Under våren händer mycket nytt på Skarpnäcks folkhögskola. Vi startar kurser både med lokal anknytning och med rikstäckande intag. Vi får en treårig konstskola till oss och en ny rektor tillträder.

Vår kurs Bättre svenska för invandrare, med inriktning svenska som andraspråk utökas med en distanskurs på halvfart. Med denna kurs kommer vi att kunna rekrytera från hela landet. Vi vänder oss till personer med svenska som andraspråk som behöver utveckla sin förmåga att skriva på svenska för att utvecklas inom sitt yrke.

Odling i Skarpnäck.

Vi startar även en kurs i urbant odlande och självhushåll. Arbetsnamnet är ”Urban ekohushållning – i teori och praktik” och vänder sig till dig som vill jobba med omställningsarbete och praktisera en hållbar livsstil. Fokus ligger på regenerativ odling med permakultur och natural farming som grund. Kursen och odlingarna kommer att hålla till i Skarpnäck.

Kursplaner är under bearbetning och information kommer upp på hemsidan inom kort.

Konstskolan Linnéa är en treårig konstutbildning som vänder sig till unga vuxna med diagnos inom autismspektrumtillstånd och som har rätt till insats enligt LSS. Utbildningen innefattar målande, grafik, form och musik. Skolan har funnits sedan 1992 och har sedan länge legat i Skärholmen. Nu går Linnéa in under vårt tak och blir en del av Skarpnäcks folkhögskola.
Vi är väldigt glada att välkomna Konstskolan Linnéa till oss i Skarpnäck. Utbildningen breddar vår verksamhet på kultur, estetisk och praktiska området. Läs mer om Linnéa på http://www.konstskolanlinnea.se/

Till hösten planerar vi också att införa ett andra år på serietecknarutbildningen. Mer information om detta kommer under våren.

Bakgrunden till denna satsning är att folkhögskolorna i Sverige får ökat anslag under 2018. Regeringens beslut att satsa på folkhögskolorna gör att många skolor runtom i landet kan växa och utöka sitt utbud. Vi ser fram emot att få bredda vår verksamhet och jobba ännu mer med folkbildning.

Rekrytering av ny rektor till skolan är nu färdig. Vi har förmånen att få Kajsa Jungnelius som ny rektor för skolan. Kajsa har jobbat på fritidsledarutbildningen i över 10 år och tar nu över rektorstjänsten skolan med start 1 februari.

Vi ser fram emot en spännande vår på Skarpnäcks folkhögskola!

Skarpnäck 2017-12-06
Martin Wikström, tf och biträdande rektor

 

(Foto: Martin Wikström, från Folkodlarnas odling i Skarpnäck)