#ritafördemokrati

Vi närmar oss valet 2018. Opinionssiffrorna ser dystra ut för värderingar som människors lika värde. Vi som längtar efter ett vi, en gemenskap, ett samhälle som bygger på välfärd och solidaritet, vi behöver synas och höras. FN bildades och begreppet mänskliga rättigheter föddes ur askan efter andra världskriget. Tiden därefter har inneburit många segrar för kollektivet.

Samtidigt många förluster.

Vi står nu inför stora utmaningar. Kanske har vikten av beslutsamhet och samarbete aldrig varit större. Jorden blöder. Vi är en art beroende av ekologisk balans. Utan en frisk jord kan varken människor, djur eller växter överleva. NASA:s rapporter visar att 17 av de 18 varmaste åren för jorden, sedan mätningarnas början 1880 har varit efter 2001. De närmaste tio åren kan vara de viktigaste i den mänskliga historien; om vi agerar nu så finns chans till fortsatt liv på jorden. Rapporterna låter som fiktion, som dystopiska fantasier. Men faktum är redan bränder, torka, orkaner, cykloner, döda korallrev och höjda havsnivåer.

Det här är otroligt skrämmande. Rädslan är stor och befogad.

En reaktion på rädsla är passivitet. Det ligger nära till hands att stoppa huvudet i sanden, att stå vid sidan av och se det ske; ett demokratiskt val där partier med rasistiska och andra ickedemokratiska värderingar vinner röster med ickedemokratiska metoder; fake news, att vända utsatta grupper emot varandra, att hävda att forskare överdriver. Detta händer i många länder, inte bara i Sverige. Se bara på USA där Trump-regeringen tagit beslutet att dra sig ur Parisavtalet.

Demokrati, mänskliga rättigheter, solidaritet och klimatpolitik har tydliga samband.
Vi måste börja agera.
Vi måste tro att vi kan.
Vi måste bryta passiviteten.
Vi måste börja någonstans.

Under hashtagen #ritafördemokrati vill vi uppmana samtliga Sveriges serietecknare att skapa serier, strippar eller enrutingar på temat hopp om framtiden. Pennan är vårt vapen och vår röst.

Vi vill se er visionera om hur vi tar oss ur denna politiska förvirring som råder. Vi vill se visioner om alternativ till det kapitalistiska system som skadar jordens ekologiska balans. Vi vill se er slå hål på myter som lockar människor att rösta på partier som inte värnar om mänskliga rättigheter. Vi vill se er hylla de mänskliga rättigheterna. Vi vill se exempel på framgångar, där kollektivet vunnit över maktmissbruk; berättelser från historien och från vår samtid.

Vad är det verkliga värdet av att vara människa? Hur ser en fungerande välfärd ut? Vad längtar du efter? Var med och uppmuntra handlingar i rätt riktning. Vi behöver hopp!

#ritafördemokrati
Trotsa prestationsångesten, gå emot passiviteten, rita! Vi är många.

Ida Engblom och Wendel Strömbeck, Serietecknarutbildningen
Bitte Andersson, Serietecknare
Rojin Pertow och Sofia Olsson, Galago

 

Terminsstart

Snart är det dags för terminsstart!

Terminen börjar måndag 20 augusti kl.10. Samling i kafeterian. Välkommen!

Ansökan till kurser

Vi har ansökan till Allmän kurs och Bättre svenska öppen hela sommaren.

Öppet hus på fritidsledarutbildningen 27/3

Vill du studera till fritidsledare? Eller bara veta mer om vår utbildning? Kom till vårt öppna hus 27 mars och träffa våra studerande och lärare på fritidsledarutbildningen.

Du får höra mer om kursplan, litteratur och hur utbildningen är upplagd. Våra studerande berättar om deras upplevelse av hur det är att studera på Skarpnäcks folkhögskola.

Vi bjuder på fika! Välkommen mellan kl. 15 och 18

https://www.facebook.com/events/2018515571722079/

Öppen föreläsning om fritidsledarrollen

Öppen Föreläsning tisdag 6/3 – komplexiteter, dilemman och utmaningar i fritidsledarrollen.

Denna förmiddag tittar vi närmare på några av de komplexiteter, dilemman och utmaningar som fritidsledare i allmänhet och fritidsledare i öppen verksamhet i synnerhet möter i sin vardag. Där finns bland annat förväntningar från olika grupper som ibland direkt motverkar varandra. Där finns också, till synes, frånvaron av förväntningar vilket kan leda fritidsledaren i händerna på de förväntningar som finns till hands…

Vi baserar dagens föreläsning på fältstudier som gjorts av våra studerande under en rad år – där de har observerat och intervjuat i öppen verksamhet. Utifrån dessa resultat kommer vi att försöka se större, generaliserbara mönster som rör denna vardag och yrkesroll.

KAFFE FRÅN 09.00 – FÖRELÄSNINGEN BÖRJAR 09.30
FRÅN 11.30 BJUDER VI PÅ SOPPA MED BRÖD
Plats: Skarpnäcks kulturhus A-salen

Väl mött i Skarpnäck

Hälsningar

Kollegiet på Fritidsledarutbildningen

https://www.facebook.com/events/427473934338109/

Boka bord till loppisen 24/3

Nu är det dags för folkhögskolans dag igen! Vi ordnar loppis och flera andra evenemang under dagen. lördag 24 mars kl. 11-15.

Läs mer om hur du bokar bord längre ned.

Under hela dagen kommer det att säljas lunch och fika. Det kommer att finnas aktiviteter för barnen. Fri parkering hela dagen precis utanför skolan.

Kl. 11 öppnar kafé och loppis.
Du kan träffa deltagare från Urbant ekohushåll och göra fröbomber.
Besök Serietecknarutbildningen och köp fanzies eller testa serieteckning.
13.30 spelar Dogge Doggelito nere i kaféet! Det blir lite nytt och lite gammalt material.
Under hela dagen finns olika typer av aktiviteter att göra för alla åldrar.
Kl. 15 stänger vi!

Loppisen ordnas av fritidsledarutbildningen årskurs 2.
Borden som kan bokas har två olika storlekar:
Mellan 1,20×60 80 kronor
Stor 1,40×60 100 kronor

I bokningen tillkommer en meter bakom samt en meter på varje sida om bordet. Det finns begränsat med bord så först till kvarn gäller.

Uppgifterna ang. betalning kommer i ett bekräftelsemail när bokning skett. Ni kommer att ha tillträde till eran säljplats från klockan 10.00-15.30.

För att boka ett bord kontakta Sibel och Maurits på mail: loppis@skarpnacksfolkhogskola.se

Välkommen!

https://www.facebook.com/events/528102957559756/?active_tab=about