Fakta om Skriv bättre svenska – distans

Folkhögskolan är en skolform där grupparbete och samarbete är viktigt. Alla studerande kan bidra till gruppens arbete med sina kunskaper och erfarenheter. Lärare och deltagare planerar och tar ansvar för arbetet tillsammans. Vi arbetar för att alla ska känna sig trygga och för att vi ska ha ett bra arbetsklimat.

Du behöver kunna använda ca 20 timmar i veckan till studierna. För att klara kursarbetet behöver du ha bra tillgång till internet och vara van att använda dator och internet. Vi tänker att du som söker till kursen pratar och förstår vardaglig svenska ganska bra, men att du inte skriver svenska på samma nivå som du pratar/förstår.

För att bli godkänd på kursen krävs ett aktivt deltagande på distans varje vecka och att du i tid har genomfört de uppgifter som ingår i kursen. Om du är inaktiv mer än två veckor i följd utan att kontakta skolan förlorar du din plats på kursen.

Du har möjlighet att studera fyra terminer på halvtid. Kursen ger möjlighet att få behörighet i Svenska som andraspråk grund och samhällskunskap grund. Halvtidsstudier ger dig möjlighet att söka studiemedel från CSN.

Ett par gånger varje vecka behöver du vara uppkopplad på tider som vi har bestämt tillsammans. Då har du videokontakt med lärarna eller klasskamraterna. Resten av studiearbetet kan du göra på tider som passar dig. Vi tänker att kursen kan fungera bra att kombinera med att man arbetar.

I studierna ingår både svenska och samhällskunskap och vi jobbar med ämnena på flera olika sätt. En stor del av studiearbetstiden ska du jobba med att skriva och bearbeta skrivuppgifter på olika sätt med hjälp av lärarna och klasskamraterna. Du och dina klasskamrater kommer ibland att få samma uppgifter, men du kommer också att få uppgifter som handlar speciellt om just det du behöver träna på för att t ex komma vidare i arbetslivet eller förbereda för vidare studier. I kursen ingår också att skriva texter tillsammans med några klasskamrater. För dig som vill studera matematik på grundnivå så kan du även välja att studera detta i kursen.

Resten av studiearbetstiden ska du använda för att titta på videoföreläsningar, delta i videoseminarier, läsa olika typer av böcker och texter, jobba med ordkunskap och fördjupning i grammatik.  Du kommer också använda tid varje vecka till att läsa texter som dina klasskamrater har skrivit och kommentera dem. En till två gånger per termin har vi närträffar på Skarpnäcks folkhögskola i södra Stockholm, där du kan delta på plats eller via videolänk.

I början av kursen kommer du att använda en del tid till att gå igenom distansstudieteknik samt olika verktyg och metoder för språkutveckling. Du kommer också att formulera dina studiemål. Därefter gör vi gemensamt en individuell studieplan som du följer under kurstiden. I slutet av varje termin utvärderar vi kursarbetet tillsammans.

Vem kan söka?

• Du ska prata och förstå vardaglig svenska och kunna läsa och skriva.
  • Du ska minst vara färdig med SFI D-nivå eller ha motsvarande kunskaper.
  • Du ska vara van att använda datorer och internet.
  • Du ska ha tillgång till internet och en dator med webbkamera under studietiden.
  • Du ska kunna arbeta med studierna 20 timmar per vecka
  • Du ska vara intresserad av vad andra människor tycker och tänker.

För att få ett kursintyg måste du:

• vara aktiv i distansarbetet varje vecka
  • arbeta med de uppgifter du får av lärarna och lämna in dem i tid
  • delta aktivt i grupparbeten och samarbeten

Möjlighet till behörigheter:

• Du har möjlighet att få behörighet i SAS grund, samhällskunskap grund och matematik grund
  • Du har möjlighet att få behörighet i SAS 1 om du redan har behörighet i SAS grund, och om du kombinerar två terminers halvtidsstudier på distans med en termin på heltid på plats i Skarpnäck.

För att få behörigheter i SAS grund, Samhällskunskap grund och matematik grund måste du:

• vara aktiv i distansarbetet varje vecka
  • studera minst fyra terminer på halvtid
  • göra klart alla uppgifter som ingår i behörighetskraven

Utöver de behörighetsgivande ämnena arbetar vi även med ämnen som:

• media- och digital kommunikation
  • kommunikation och samarbete
  • bild
  • studieteknik

Kostnader Ingen kursavgift. Ingen materialavgift.

Kurstider läsåret 2017-2018

Vårtermin:
5/3 – 8/6 2017

Kurstider läsåret 2018-2019

Hösttermin:
20/8 – 21/12 2018
Vårtermin:
8/1 – 7/6 2019

Läs ännu mer om kursen här