Mer om Skriv bättre svenska – distans

Skriv bättre svenska på distans är en kurs för dig som vill förbereda dig för gymnasiestudier eller andra studier på svenska. Vi vet att det finns många personer som pratar och förstår vardaglig svenska men som inte kan skriva svenska på samma nivå. Idag och i framtiden behövs en bra förmåga att skriva på svenska inom de flesta yrken och utbildningar. Kursen är en distansutbildning för att ge möjlighet för så många som möjligt att delta, oavsett var man bor i Sverige eller när man har tid att studera.

Vi har ett gemensamt klassrum på internet där alla uppgifter och all information finns samlas. Det finns också sociala utrymmen där alla som deltar i kursen kan kommunicera med varandra och med lärarna, till exempel i klassens blogg eller vid videomöten. I början av varje termin har vi en närträff på Skarpnäcks folkhögskola i södra Stockholm där man kan delta på plats eller via videolänk. Då använder vi mycket tid till olika aktiviteter där vi lär känna varandra. Att lära känna varandra är viktigt för att lättare kunna samarbeta på ett demokratiskt sätt.

Det här är vi som jobbar med kursen – se filmen!

Kontakten med lärarna och klasskamraterna sker dels via mejl och delade dokument/andra filer och dels via videomöten. I början av studietiden går vi igenom den teknik och de metoder man behöver för studiearbetet. Varje vecka finns det en eller flera skrivuppgifter att arbeta med. Uppgifterna har olika teman som ofta berör olika samhällsfrågor. Deltagarna delar i början av kursen sina texter enbart med lärarna, som kommenterar och tipsar om vad som behöver bearbetas. En bit in i studiearbetet får varje kursdeltagare en klasskamrat som skrivpartner. Du och din skrivpartner läser och kommenterar varandras texter och använder kommentarerna för att bearbeta era texter innan de delas med lärarna.

Kommentarerna från lärarna och skrivpartnern handlar ofta om olika grammatikkunskaper. Varje deltagare får hjälp att hitta videolektioner, förklaringar och övningar på internet för att utveckla de grammatikkunskaper som behövs för att underlätta skrivandet.

I klassens blogg skriver alla deltagare inlägg med olika teman, och lärarna och klasskamraterna läser och kommenterar inläggen. Varje vecka handlar ett av inläggen deltagarna skriver om hur studiearbetet har fungerat den veckan, vad som har fungerat bra och om det har funnits några svårigheter. Det ger oss en möjlighet att tipsa och stötta varandra så att studierna fungerar bra. Bloggen är också en användbar plats för olika saker man vill diskutera.
I kursen ingår även att läsa litteratur och andra texter. Att läsa är ett bra sätt att öka sitt ordförråd samt träna in korrekt grammatik och stavning. De nya ord man hittar i texterna kommer varje deltagare att samla i sitt Ordförråd, där man bearbetar orden på olika sätt.

I videosamtalen med lärarna och kurskamraterna har vi möjlighet att arbeta med att utveckla uttal och muntlig kommunikation. Vi håller just nu på att hitta formerna för att ha klassråd på distans, så att gruppen kan diskutera olika frågor, komma med förslag och ta beslut tillsammans.

De fem riktlinjerna

Vi har fem riktlinjer som vi arbetar efter på kursen. Fyra av dem kommer från statens riktlinjer för folkbildningen och den femte har vi valt själva.

• Vi vill ge nya kunskaper – nu och för framtiden
  • Vi tränar på att samarbeta demokratiskt
  • Vi vill öka dina möjligheter att engagera dig i samhället
  • Vi vill ge möjlighet för deltagarna att möta kulturen – litteratur, konst, teater, musik, film, dans etc
  • “Våga vara modig” är den uppmaning vi ger varandra varje dag på kursen. När man utmanar sina egna gränser har man den bästa chansen att lära sig nya saker!

När kursen är slut:

• har du fått ett ökat självförtroende när det gäller att använda svenska språket
  • har du ökat dina kunskaper i svenska som andraspråk och samhällskunskap, så att du kan gå vidare till gymnasiestudier eller andra studier på svenska
  • har du övat på att skriva texter som är instruerande, berättande, sammanfattande, förklarande, diskuterande, rapporterande och argumenterande
  • kan du använda olika metoder och hjälpmedel för att fortsätta utveckla dina skrivkunskaper och språkkunskaper
  • har du fått träna samarbete med demokratiska arbetsformer
  • om du har klarat kursens krav får du ett intyg med information om vad du har studerat

Läs mer om ansökan här